keskiviikko 12. lokakuuta 2016
Harju Kaikulan pururadalla
Kuvassa on osa harjua Kaikulan pururadalta. Harjut ovat syntyneet kun jäätikkö kasasi hiekkaa ja soraa jäätikön railoihin ja tunneleihin. Kun jäätikkö suli ja jään reuna perääntyi, kaasaantuneet ainekset paljastuivat pitkinä ja mutkittelevina harjuina.
Savipelto Pilvenmäellä
Kuvassa on savipelto, joka on Pilvenmäellä. Savi on syntynyt jääkautisten jäätikköjokien tuomasta lietteestä.
Harju Saaren kansanpuistossa
Harju on jääkauden muodostuma. Harjut syntyivät kun jäätiköiden sulamisvedet kuljettivat hiekkaa joen pohjaan.
Heikan suppa
Suppa on harjualueelle syntynyt painanne. Suppa syntyy, kun jäälohkare sulaa, ja sen yläpuolella ollut maa-aines romahtaa. Supat voivat olla hyvin syviä ja leveitä. Suppaan saattaa syntyä järvi tai suo.
Tämä kuva on Heikalta.
tiistai 11. lokakuuta 2016
Lamminkylän hiekkakuoppa
Kuvassa on Lamminkylässä sijaitseva Kukonharju, jossa on suuri hiekkakuoppa, koska harjusta saa paljon hiekkaa. Harjut ovat syntyneet kapessa railossa tai tunnelissa, jossa jäätikköseinät säätelivät kerrostumista.
Siirtolohkare pururadalla
Tämä on siirtolohkare,joka on Paavolan pururadalla. Kivi on tullu siheen jääkauden aikana mannerjään mukana.
Takapihallani oleva siirtolohkare
Kuvassa on iso kivi, joka sijaitsee Pikku-Muolaassa. Jää on voinut tuoda siirtolohkareen jopa 200 kilometrin päästä.
Kallio Makkaramäessä
Makkaramäessä oleva kallio on syntyny jääkauden aikana. Suurinta osaa kallioperästä peittää viimeisimmän jääkauden synnyttämä, muutamasta metristä jopa sataan metriä paksu maaperä, mutta paikoitellen kallioperä on näkyvissä.
Sammaleinen kallio Makkaramäessä
Makkaramäessä sijaitseva kallio on jääkauden jäännös. Jääkauden sulamisvedet ovat muokanneet ja hioneet kallioperää. Kallio on syntynyt mannerjäätiköntoiminnan mukana, kun mannerjäätikkö irrotti kallioperästä kerroksia eli kalliota. Aikojen saatossa kallioperä on muuttunut useiksi lohkoiksi.
Siirtolohkare kotipihalla
Kuvassa on iso kivi, eli siirtolohkare, joka on omassa kotipihassani. Jääkauden aikainen mannerjää on kuljettanut siirtolohkareen mukanaan kauaksi emokalliosta. Siirtolohkare tunnetaan myös nimellä hiidenkivi.
Harju Talsoilassa
Kuvassa on Harju, joka sijaitsee Talsoilassa. Harju on syntynyt jääkauden aikana jäätikön sisällä virranneen joen kerrostamana. Harjut kulkevat mannerjään mukaisesti. (luode - kaakko).
Kallionuurteita Tammelassa
Kallionuurteet ovat syntyneet jääkaudella, kun kallioiden yli kulkenut jää on toiminut ikään kuin hiekkapaperina. Kuva on otettu Tammelassa, Hyypiönkalliolla.
torstai 6. lokakuuta 2016
Savinen Yhtiönkatu
Yhtiönkatu on rakennettu saven päälle. Jääkauden aikana savi tuli, kun jäävesi erotti saven moreenista ja kuljetti savea eteenpäin, koska savi on kevyttä.
keskiviikko 5. lokakuuta 2016
Moreeni
Moreeni on jääkauden synnyttämä maalaji. Noin 48%, eli lähes puolet Suomen maapinta-alasta on moreenia. Moreeni kuuluu lajittumattomiin maalajeihin, eli siihen on sekoittunut useampaa eri maalajitetta.
Jääkauden aikana mannerjää irrotti kalliosta kiviainesta ja kuljetti sitä mukanaan. Ajan myötä jää kulutti kiviainesta, ja teki siitä pienempää. Jään sulaessa muutkin maalajit sekoittuivat kiviaineksen kanssa ja muodosti moreenia.
Huonon vedenläpäisevyyden takia kasvillisuus moreenilla on yleensä kuusi- tai sekametsää. Karkeimmilla moreeneilla mänty voi olla kuusta yleisempi.
Jääkauden aikana mannerjää irrotti kalliosta kiviainesta ja kuljetti sitä mukanaan. Ajan myötä jää kulutti kiviainesta, ja teki siitä pienempää. Jään sulaessa muutkin maalajit sekoittuivat kiviaineksen kanssa ja muodosti moreenia.
Huonon vedenläpäisevyyden takia kasvillisuus moreenilla on yleensä kuusi- tai sekametsää. Karkeimmilla moreeneilla mänty voi olla kuusta yleisempi.
Savea Kuhalan koulun pihassa
Savi on syntynyt, kun jäätikön sulamisvedet kuljettivat mereen osan jään sisällä olleesta maa-aineksesta.
Paavolan pururadan siirtolohkare
Siirtolohkare eli hiidenkivi on iso kivi, jonka mannerjää on kuljettanut mukanaan kauaksi emokalliosta.
Kallion uurteita Paavolassa
Vieremän harju
Harju on syntynyt jään sulaessa, kun sulavan jään välistä on kasaantunut hiekkaa yhdeksi isoksi kasaksi. Harjut ovat aina luode-kaakko-suuntaisia.
Talsoilan silokallio
Silokalliot ovat syntyneet kun paksu jää on hionut kallioihin uurteita kun ne ovat liikkuneet kallioiden päältä. Uurteet ovat melkein aina Luode - Kaakko suuntaisia, koska tämä on suunta, missä jäälohkareet siirtyivät.
Paavolan siirtolohkare
Tämä siirtolohkare sijaitsee Forssan Paavolan pururadalla. Sen on kulkenut mannerjäässä jääkaudella kauas emokalliosta.
Uurteita kalliossa
Tämä kuva kallion uurteista on otettu Pohjois-Forssassa Raitoolla.
Uurteet ovat syntyneet jääkaudella, kun painava jää, jonka pohjaan on kiinnittynyt moreenia, on mennyt sen yli.
Pilvenmäen metsän siirtolohkare
Siirtolohkare syntyi kun jää mursi isommasta kalliosta paloja. Lohkareet lähtivät kulkeutumaan jään mukana eteenpäin ja jäivät paikoilleen kun jää suli.
Talsoilan silokallio ja uurteet
Jää hioi ja silotti kallioita. Jään mukana liikkuvat kivet kaivoivat kallioon luode - kaakko suuntaisia uurteita.
Linikkalan Siirtolohkare
Siirtolohkare eli hiidenkivi on iso kivi, jonka jääkauden aikainen mannerjää on kuljettanut mukanaan usein kauaksi emokalliosta.
Tilaa:
Blogitekstit (Atom)