torstai 21. toukokuuta 2015

KUTOMON ALUE

Kuva on otettu 1930-luvulla.

Vuonna 1835 Wahren alkoi suunnitella kutomoaluetta. Tehtaat ja rakennukset vamistuivat vuoteen 1854 mennessä. Työt tehtaassa aloitettiin seuraavan vuoden sisällä. Vuonna 1857-58 rakennettiin kaksi uutta tiilirakennusta. Toisessa niistä oli viimeistelimö,- värjäämö ja valkaisuosasto ja toisessa oi kaksikerroksinen makasiini. Kutomoa on laajennettu usein, mutta se paloi tammikuussa 1877 perusteellisesti, joten jouduttiin rakentamaan uusi tehdas tilalle.

Viksberin tehdasalueelle rakennettiin uusia tehtaita, ja sitä alettiin laajentamaan. Se muodosti ison kokonaisuuden. Pohjoismaiden suurin ja ajankohtaisin automaatikutomon rakensi yhiö Viksbegin pellolle vuonna 1950-51. Kehräämön toiminta loppui 1979, jonka takia koneet sirrettiin Finlaysonin tehtaisiin Tampereelle ja Poriin.

Kuva otettu vuonna 2015. 

Nykyään alueella on kauppakeskus Citymarket johon kuuluu muita pienempiä ketjukauppoja, kutomon fysioterpia ja jumppasalit, sekä terveystalo ja muita yrityksiä. Citymarket-kauppa tuotiin Finlayson-alueelle vuonna 2001.

20 vuoden kuluttua Citymarket on samanlainen. Mitkä voivat muuttua, ovat kaupat sisällä ja pysäköinti.    


lähteet: Leimu Pekka(1983) Forssa- elämää tehtaan pillin mukaan, 
Ahonen Kaisa (1978): Forssan teollisuusympäristön taustaa, 
piipunjuurella.fi 

Martta, Luciano

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti