torstai 21. toukokuuta 2015

Isotalo 2


Tämä kuva on otettu vuonna 1929, eli rakentamisvuonna. Taustalla näkyy kutomon tehdas, vesitorni ja savupiippu. Paikka on Isotalo, joka sijaitsee Viksbergissä. Rakennettiin työläisten asunnoksi ja se oli Forssan ensimmäinen mukavuuksilla varustettu kerrostalo. Se oli kaksikerroksinen ja siellä oli vesijohto, viemäri ja sisä-WC. Eroa nykyaikaiseen kerrostaloon: se oli puurakenteinen ja puulämmitteinen, hissiä eikä keskuslämmitystä ollut. Viimeiset asukkaat lähtivät vuonna 2005.


Nykypäivän Isotalo on paraikaa entisöitävänä ja kunnostettavana, ja siitä tehdään asuttava kerrostalo. Takana olevan Finlaysonin ympärille on jossakin vaiheessa rakennettu piikkilanka-aita, portit ja tarkistuspiste. Sittemmin aidoista on otettu piikkilangat irti. Itse Isotalo säilytetään ulkomuodoltaan entisellään, ulkoseinien pintakäsittelyä lukuunottamatta. Isotalon viereinen tie on päällystetty asvaltilla ja pihaan on kasvatettu puskia ja puita sun muita.

Isotalo n. 10 vuoden kuluttua on luultavasti entisellään, ellei kaupunki keksi purkaa sitä. Ympärillä olevia asioita, kuten pieni metsäpläntti ja Finlaysonin aidat ja portit saattavat kadota johonkin.


Lähteet:

Leimu Pekka (1983) Forssa - elämää tehtaan pillin mukaan.
Isotalosta tuli koti (Forssan Lehti 25.4.2015)
piipunjuurella.fi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti