Viksbergin kartanon päärakennus vuonna 1973. Paikalla on ollut rakennus ilmeisesti jo 1600-luvulla. Tila on kuulunut useille omistajille, mm. Jokioisten kartanon omistaja G. von Willebrandtille. A.W. Wahren osti kartanon vuonna 1852. Päärakennusta oli silloin juuri korjattu, mutta se uusittiin silti vuonna 1859. Alakerrassa oli kuusi lämmitettävää huonetta ja kaksi keittiötä, yläkerrassa kahdeksan lämmitettävää huonetta. Päärakennuksen lisäksi kartanoon kuului useita muita rakennuksia kuten navetta ja talli. Tontilla oli myös kuuluisa englantilaistyylinen maisemapuutarha. Päärakennus tuhoutui tulipalossa syksyllä vuonna 1978.
Sama paikka 22.4.2015. Kartanon päärakennuksesta ei ole enää merkkiäkään jäljellä. Joidenkin piharakennusten perustukset löytyvät vielä maastosta ja kartanon meijeri on vielä pystyssä, tosin pahoin palaneena. Puisto on pusikoitunut ja metsittynyt, mutta samalla siitä on tullut tärkeä paikka monille linnuille. Metsittyneessä puistossa elää tyypillisiä lehtolajeja, joille tällä seudulla olisi muuten varsin vähän elinalueita. Aluetta käytetään luvattomana kaatopaikkana.
20 vuoden kuluttua: Puisto on jätetty vihreäksi keitaaksi laajenevan kaupungin keskelle. Vanhimpia puita on kaadettu, mutta puistoa ei ole siistitty liikaa, jotta sen lehtomainen olemus säilyisi. Jätteiden vieminen Kiimassuolle on tehty maksuttomaksi, joten ihmisten ei tarvitse enää heitellä sohviaan tänne. Alue on nykyisin varsin miellyttävä.
Lähteet:
http://www.piipunjuurella.fi/ (vanha kuva)
http://kaupunkipuisto.synergiafoxy.fi/ympahistoria_puistot.htm
Ahonen Kaisa (1978): Forssan teollisuusympäristön taustaa. Forssan Kirjapaino oy.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti