perjantai 22. toukokuuta 2015

Kehräämön sähköraitiojuna


Kuvanoton ajankohdasta ei ole tietoa. Kuvassa on kehräämön ja kutomon välillä tavaraa kuljettanut sähköraitiojuna, jonka veturia kutsutaan pässiksi. Sähköpässin kyytiin on lastattu putkitehtaalla valmistettuja pitkiä muoviputkia. Vuodesta 1898 lähtien sähköraitiojuna kuljetti tavaroita kehräämön alueelta puolen kilometrin päässä sijaitsevaan kutomoon. Sähköraitiovaunun kuljettajana toimiminen oli vaarallista työtä, koska kuljettaja joutui itse kääntämään vaihteen junan kulkiessa vaihdetta kohti ja sen jälkeen hyppäämään takaisin junan kyytiin. Sähköraitiojunaa kuljetti Niilo Kujanpää koko junan käytössäoloajan 1920–luvulta 1960–luvulle. Niilo Kujanpää sai työpaikkansa, kun hänen edeltäjänsä menetti jalkansa tällaisessa onnettomuudessa. Rautatie kulki aivan Forssan keskustan läpi. Pässi kulki päivittäin 5-6 matkaa tehtaiden välillä.



Sama paikka kuvattuna 21.5.2015. Sähköraitiojunan raiteet ovat edelleen näkyvissä. Vanhan kuva ottamisen jälkeen raiteiden viereen on rakennettu viimeistämö, joka näkyy etualalla kuvassa. Ennen viimeistämössä painettiin kankaita. Vuodesta 2009, kun kankaiden painanta loppui, tila on ollut tyhjillään. Toukokuussa 2012 viimeistämön tiloissa on järjestetty suuri Outlet-kirjalöytötapahtuma, joka kesti kuukauden.

Vuonna 2025 lienee alue melko samanlainen kuin nyt. Juuri tälle alueelle ei mahdu enää uusia rakennuksia, joten uusia rakennuksia ei varmaankaan vuonna 2025 otetussa kuvassa olisi.

Lähteet:
http://www.piipunjuurella.fi/
Leimu Pekka (1983): FORSSA – elämää tehtaan pillin mukaan
http://www.forssanmuseo.fi/kutomo_elaa/viimeistamo/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti