torstai 21. toukokuuta 2015

Vanha kutomo ja pässi

Tämä kutomorakennus on valmistunut vuonna 1878. Vieressä kulkeva raide tehtiin tavaran kuljetusta varten ja se valmistui vuonna 1898. Erityisesti langat kuljetettiin rataa pitkin kehräämöltä kutomolle. Rata rakennettiin samanaikaisesti Forssa-Jokioinen-Humppila radan kanssa, mutta ne eivät yhdistyneet toisiinsa. Radalla ajoi "sähköpässi" vuosina 1920-1960. 

Kutomossa valmistettiin kudelankoja sekä kankaita. Rakennuksen on suunnitellut englantilainen arkkitehti Edward Potts. Kehräämöä on laajennettu useasti. 

Tällä hetkellä kutomoalueella on eri-ikäisten rakennusten muodostava kaunis kokonaisuus. Kutomon vieressä on nykyään K-Citymarket ja siellä on monia muitakin kauppoja. Lista niistä on täällä. Kutomolla on nykyään ainakin Kutomon fysioterapia ja Terveystalo. Siellä on siis paljon hyvinvoinnin ja terveyden alan yrityksiä. Vanhalla Kutomolla oli ennen lastenmaailmakin, mutta nyt se on lopetettu. 

Tulevaisuudessa luultavasti syntyy lisää uusia yrityksiä tiloihin. Rakennuksia saatetaan jopa laajentaa, sillä Kutomo on hyvällä alueella. Teitä ja parkkipaikkoja varmasti laajennetaan ja lisätään alueelle, vaikka se ei ole kovin hyvä asia. Rakennuksia ei varmaankaan pureta.

Tekijät: Julia, Eelis ja Ilona

Lähteet:
http://www.piipunjuurella.fi/ (vanha kuva)
http://www.forssanmuseo.fi/kutomo_elaa/vanha_kutomo/
Ahonen Kaisa (1978): Forssan teollisuusympäristön taustaa
Leimu Pekka (1983): FORSSA - elämää tehtaan pillin mukaan

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti