torstai 23. toukokuuta 2019

Talsoila - rauhallinen asuinalue valtateiden vieressä

Talsoila on yksi Forssan kaupunginosista. Se sijaitsee Kanta-Hämeen länsiosassa, valtateiden 2 ja 10 kaakkoiskulmassa. Omakotitalojen määrä nousee, kun mennään lähemmäksi valtateiden risteystä ja kerrostalojen määrä, kun mennään keskustaan päin, mutta Talsoila on suurimmaksi osaksi omakotitaloja.

Talsoila on hyvä paikka asua, sillä siellä on rauhallista, sieltä pääsee ympäri Forssaa helposti ja nopeasti ja lähes kaikki tarvittava on lähellä. Talsoilassa ei enää rakenneta niin paljon taloja, sillä se on sopivasti täynnä jo. Olen asunut Talsoilassa vuodesta 2015 lähtien, joka oli minulle ihan miellyttävä asuinpaikka asua. Talsoila ei ole paljoa muuttunut ja on lähes samanlainen kuten neljä vuotta sitten. Pieniä muutoksia ovat esimerkiksi kaupungin kaatamat muutamat puut ja puskat puistoista ja katujen varresta. Alueen hyvä puoli on rauhallisuus nopeat reitit keskustaan ja lapsille tekemistä esimerkiksi puistot ja harrastusmahdollisuudet. Huonoja puolia ovat talvisin kävelyteiden kunnostamattomuus. Mielikuvani Talsoilasta on hyvä, ja Talsoila on ihan hyvämaineinen kaupunginosa.

Talsoilassa on julkisia- että kaupallisia palveluja. Julkisia palveluja ovat kaupungintalo ja sen vieressä paloasema, jotka ovat aivan Talsoilan rajan reunalla lähellä Keskustaa, Talsoilan koulu keskellä Talsoilaa, frisbeegolfpuisto ja iso hiekkakenttä vierekkäin K-Marketin vieressä ja julkinen liikenne Tyykikyyti. Kaupallisia palveluja löytyy myös, esimerkiksi K-Market lähellä paloasemaa, säbähalli lähellä Talsoilan koulua, HK:n tehdas valtateiden kulmassa, Atrian tehdas ja pienyritykset kuten kampaamot Turuntien varrella. Julkisissa ja kaupallisissa palveluissa on yhteistä se, että ne usein sijaitsevat Turuntien varrella.

Mielestäni Talsoilan koulu on tärkeä osa Talsoilaa. Se on lähin koulu Talsoilassa ja Paavolassa asuville, ja koulu on ollut pystyssä ja monta vuosikymmentä. Talsoilan koulua on laajennettu ja remontoitu. Se on suuri koulu ala-asteelaisille, ja kouluun liittyy valtava etupiha ja takapiha, jossa kesäisin on hiekkakenttä ja talvisin jääkenttä. Talsoilan koululla järjestetään tapahtumia, kuten discoja lapsille ja myyjäisiä koko perheelle.

Haastattelin Talsoilassa asuvaa nuorta, jolta kyselin häntä asumissijainnista tässä Forssassa. Hän kertoi asuneensa Talsoilassa jo neljä vuotta, muttei viihdy alueela. Hyvänä puolena hän kertoo Talsoilasta, että se on suhtkoht lähellä keskustaa. Huonoja puolia hän sanoi, että mopojen suuri melu Turuntiellä häiritsee ja vedenpuhdistamo haisee lähes joka päivä.

Alueen epäkohtiakin löytyy. Haastattelin henkilöä Paavolasta, joka asuu välillä myös Talsoilassa ja Keskustassa. Hänen mielestänsä pitäisi olla enemmän aktiviteettejä nuorille ja vanhuksille ja frisbeegolfpuistoon pitäisi teettää aita, ettei frisbeegolfkiekko lentäisi päähän. Myös omasta mielestäni nuo olisivat hyviä parannuksia. Talsoilassa ei myöskään huolleta kävelyteitä usein talvisin, joka on myös epäkohta minulle, sillä käytän usein pyörää.

Suosittelen Talsoilaa asuinpaikaksi. Jos perheessäsi on lapsia, Talsoila on hyvä paikka muuttaa. Koulu on lähellä, yläasteet tarpeeksi lähellä yläkouluikäiselle (samoin lukio ja ammattikoulu). Puistoja löytyy ja Talsoila on muutenkin turvallinen ja rauhallinen paikka. Talsoila on tulevalle forssalaiselle hyvä alku! Talsoilalla on joistakin syistä joidenkin ihmisten mielestä huono maine, mutten ymmärrä miksi.

Talsoila on tasainen, mutta mäkiäkin löytyy. Maaperä on savista, hiekkamoreenista ja kalliomaista. Talsoilan metsistä voi löytyä jäänkauden merkkeinä siirtolohkareita ja kallioita. Talsoilaan kuuluu pieni osa Loimijokea. Talsoilassa kasvaa enimmäkseen havupuita, jotka muodostavat metsiä ja kotipihoja.

Jos päättäisitkin muuttaa Talsoilaan, kerron sinulle asuntojen hintoja. Käytin sivusta etuovi.com ja vertailin noin 75 m² kokoisia asuntoja keskenään Talsoilan, Keskustan ja Paavolan kanssa. Talsoilassa asunto maksaisi 105000 €, Keskustassa 103000 € ja Paavolassa 129000 €. Keskusta tulisi selvästi halvemmaksi kuin Talsoila, mutta suosittelisin joka tapauksessa Talsoilaa tämän artikkelin yllämainituiden plussien takia.
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti