perjantai 13. maaliskuuta 2015

Jokioinen - Rauhaisa pikku kunta

Jokioinen on 5 516 asukkaan kunta, joka sijaitsee Forssan länsipuolella. Oma asuinalueeni on Ruokosuo, joka sijaitsee Jokioisten keskustan ja valtatie 10:n välissä.

Olen asunut Jokioisilla Ruokosuolla koko elämäni. Ruokosuo on asuinaluetta, eikä siellä ole kuin taloja ja leikkipuisto. Kaikki kaupat, päiväkodit, koulut yms. ovat Jokioisten keskustassa. Ruokosuolla on todella rauhallista, joten siellä on mukava asua. Ruokosuolle on rakennettu uusia taloja ja kunnostettu lasten leikkipuistoa. Kovin paljoa Ruokosuo ei kuitenkaan ole muuttunut siellä asumiseni aikana. Ruokosuon hyviä puolia ovat mm. se, että pihat ovat suojaisia ja alueella on rauhallista. Sieltä ei myöskään ole pitkä matka keskustaan. Huonoja puolia en osaa sanoa.


Jokoisilta löytyy mm. kirjasto, kaksi ruokakauppaa, R-kioski, kukkakauppa, autokoulu, kunnantalo, seurakuntatalo apteekki, kirkko, muutama kauneushoitola, MTT, Boreal, Jokioisten Verkatehdas, Terveyskeskus, kaksi päiväkotia, ala- ja yläkoulu sekä kaksi ravintolaa.

Jokioisten Ruokosuon alue on pääosin hiekkamoreenia, mutta siellä on myös kalliomaata. Ruokosuon länsipuoli kuuluu Jokioisen valuma-alueeseen ja itäpuoli Haapajoen valuma-alueeseen. Ruokosuon alueella ei ole järviä, jokia tai lampia. Noin kahden kilometrin päässä pohjoisessa on Loimijoki, ja noin kahden kilometrin päässä koillisessa ovat Pellilänsuon lammikot.


Jokioisilla sijaitsee Jokioisten kartano, joka on rakennettu vuonna 1562. Siellä on asunut monia tunnettuja sukuja. Ensin siellä kuitenkin asui Klaus Kristerinpoika Horn, kun Ruotsin kuningas Eerik XIV antoi kartanon hänelle. Nykyään kartanon alueella toimii MTTn eri laitoksia. Kartanon lähellä on myös Elonkierto, joka on MTTn ylläpitämä maaseutu- ja kotieläinpuisto. Kesäisin siellä pääsee katsomaan kotieläimiä, joita varsinkin perheen pienimmät tykkäävät katsella. Elonkierrossa kierretään n. 2km lenkki, jonka varrella saa ihmetellä eläimiä, kasveja ja koneita.

1 kommentti: