maanantai 7. huhtikuuta 2014

Yliskylä - omakotitaloalue kakkostien varrella

Yleistä
Yliskylä sijaitsee Kuhalan kaupunginosassa Räynynojan ja Rautatienkadun välissä. Yliskylässä asuu noin 75 asukasta ja sieltä on lyhyt matka keskustaan.

Historiaa
Yliskylän alueelle rakennettiin viisi lautaista asuinrakennusta vuonna 1922 ja seuraavana vuonna 12 lisää. Vuonna 1923 Forssasta tuli kauppala, ja Forssassa oli väliaikainen kauppalanhallitus. Kauppalanhallitus pyysi Bertel Jungia (Turun kaupunginarkkitehti) laatimaan Forssaan ensimmäisen asemakaavan työväenasuntoja varten. Kaavan suurin toteutettu alue oli Yliskylän alue. Alue muodostuu toistensa kanssa samanlaisista, puisista, väljästi sijoitelluista rakennuksista. 1950-luvun puolivälissä alueelle rakennettiin luonnetta rikkomatta yksikerroksisia pitkänomaisia taloja. Yliskylää kutsutaan myös Amerikaksi. Ennen Yliskylää pidettiin työväen asuinalueena, nykyään sitä arvostetaan enemmän.



Oma suhde alueeseen
Olen asunut Yliskylässä koko ikäni, 15-vuotta. Vanhempani muuttivat omakotitaloomme kun isosiskoni oli alle vuoden vanha. Kun olimme pieniä, alueella asui paljon vanhempia eläkeläisiä. Nykyään siellä asuu enemmän nuorempia ihmisiä. Alueella viihtyy hyvin, on rauhallista eikä mitään häiriötekijöitä. Yliskylän lähellä on hyvä leikkipuisto, sopiva pulkkamäki. Alue ei ole kovinkaan muuttunut asumisaikanani.


Karttalinkki

Lähteet:
Lounais-Hämeen Kotiseutu- ja Museoyhdistys: Vuosikirja 47-1978
http://hameenliitto.fi/sites/default/files/215_11.xls
http://kaupunkipuisto.synergiafoxy.fi/ympahistoria_kauprakenne.htm


1 kommentti:

  1. Teksti oli mielestäni oikein hyvä. Varsinkin historiaosuus oli laaja. Teksti oli mielenkiintoinen ja todenmukainen ja sitä oli mukava lukea, :)

    VastaaPoista